Beste saffraan: Iraanse saffraan

De beste saffraan

Saffraan.nl is dé saffraanspecialist voor Nederland en België. Door onze samenwerking met Safyar Saffraan kunnen wij de beste kwaliteit garanderen voor een scherpe prijs.

 

De kwaliteit van saffraan

Verschillende factoren bepalen de kwaliteit van saffraan:

  • Kleur
  • Smaak
  • Versheid

 

Natuurlijk is de kwaliteit van saffraan wetenschappelijk te meten, maar er zijn ook enkele algemene regels die je kunt volgen om je saffraan te testen:

  • Een eerste vuistregel is: saffraan moet zoet ruiken, maar mag niet zoet smaken. Ruik er dus aan en proef het. Als de saffraan ruikt als honing of hooi, heb je goede saffraan onder je neus. Als je saffraan zoet proeft, dan heb je een miskoop gedaan.
  • Goede saffraan kleurt water geel. Als je voor een lekker gerecht saffraan hebt gekocht en wilt weten of het wel krachtig genoeg zal smaken, kun je het snel testen door het in een glas koud water te leggen. Goede saffraan zal het water langzaam een gouden kleur geven. Als er veel chemicaliën zijn toegevoegd, zal het water echter dieprood kleuren. Pas dan op om het te gebruiken!
  • Goede saffraan breekt niet tussen je vingers. Als er met je saffraan gerommeld is, wat helaas veel gebeurt, zullen de saffraanstampers verkruimelen of smelten.

 

De beste saffraan van Nederland en België

Saffraan.nl is ervan overtuigd dat alleen de beste saffraan goed genoeg is voor je risotto, je paella, of wat je er ook mee wilt bereiden. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met Safyar saffraan, een partner die net als wij alleen de beste saffraan wil verkopen. In oktober, vlak voor de oogst, gaat Safyar op zoek naar de beste oogst bij hun vaste telers. Alleen de eerste klas Sargol, die zich onderscheidt door de bloedrode top, wordt geplukt en klaargemaakt voor de markt. Door de expertise van Safyar kunnen wij u garanderen dat de ISO-kleursterkte minimaal 250 is. Omdat we al langere tijd met dit merk samenwerken, kunnen we u blijven voorzien van de beste saffraan die in Nederland en België te verkrijgen is.

Iraanse saffraan

Wie saffraan zegt, zegt Iran. Negentig procent van alle saffraan die in de wereld wordt verkocht, is afkomstig uit Iran. Wereldwijd is men ermee bekend dat saffraan in deze regio te verkrijgen is. We vertellen je graag wat meer over de verbondenheid van Iran met saffraan.

 

De Iraanse oorsprong van saffraan

In India bestaat het verhaal dat saffraan naar India werd gebracht toen Adam afdaalde naar de wereld. Dit valt natuurlijk niet te controleren. De wetenschap wijst uit dat naar alle waarschijnlijkheid de eerste saffraankrokus groeide op het eiland Kreta. Even waarschijnlijk is het dat de Iraniërs de eersten waren die saffraan gingen verbouwen. Vermoedelijk is het door een reeks van tussenpersonen bekend geworden in het oude Perzië. Circa vier millennia geleden werd saffraan al verbouwd, onder andere vanwege zijn geneeskrachtige werking. Opmerkelijk is dat de medische wetenschap vandaag de dag meer en meer onderzoek doet naar de inzet van saffraan als geneesmiddel, terwijl al duizenden jaren van de Perzen bekend is dat saffraan goed is voor je gezondheid! Zo is saffraan goed voor de spijsvertering, is het lustverwekkend, helpt het om beter te slapen en vermoeden medici dat het ondersteunend kan zijn in het bestrijden van ziektes als Alzheimer, Parkinson, hartziekten, reuma, depressie en zelfs in het tegengaan van tumoren. Door deze wetenschappelijke bevindingen over saffraan worden de ogen weer op Iran gericht. Saffraan wordt zelfs zo verbonden met Iran dat er speciale saffraanreizen zijn georganiseerd!

 

Een typisch Iraans tafereel

In het najaar, als de meeste velden geoogst zijn, biedt het oosten van Iran een prachtig beeld. Waar ander land braak ligt, bloeien de saffraanvelden in een prachtig paarse gloed. De paarse krokussen worden in november geoogst, als ze bloeien. Ze bloeien echter maar zo’n acht dagen (en maximaal twee weken) per jaar, dus alles is erop gericht om de krokussen zo snel mogelijk te oogsten. Als er te lang wordt gewacht om de bloemen te oogsten, verwelken de bloemen op de velden die meestal in de volle zon liggen. Het werk begint voor dag en dauw. Als de zon haar gouden stralen op de weidse velden uitgiet, zijn er al mensen bezig met het oogsten van de saffraankrokus. Ze moeten snel zijn; voor de bloemen opengaan, moeten ze geplukt zijn. Rond negen uur barsten de bloemen namelijk open als een juichkreet voor de stralende zon. De bloemen die dan al verzameld zijn, worden meegenomen naar een plek in de schaduw, waar de saffraandraadjes worden geplukt. Elke saffraankrokus bevat drie stampers; voor één gram saffraan zijn zo’n vijfhonderd stampers nodig. Dus reken maar uit: voor één gram saffraan zijn meer dan 150 bloemen nodig. Als de stampers zijn geplukt en de saffraandraadjes verzameld, kunnen ze naar de markt gebracht worden, waar vandaan ze hun lange reis maken over de rest naar de wereld.

 

Economisch belang van saffraan

De meeste saffraantelers bevinden zich in het oosten van Iran, in de Khorasan- of Chorasanregio. Veel saffraan wordt gekweekt in de omgeving van de steden Gonabad, Torbat Heydariyeh, Taybad, Khaf en Qaen. De grootste saffraanmarkt is te vinden in Mashhad, de een na grootste stad van Iran. Voor deze regio is de verkoop van saffraan van groot belang. Meer dan zeventig procent van de telers is van hun saffraan afhankelijk voor hun dagelijks brood. Wereldwijd is Iran de grootste exporteur van saffraan: meer dan negentig procent van alle saffraan die wereldwijd verhandeld wordt, komt uit dit land. Grote afnemers zijn de Verenigde Arabische Emiraten, Spanje, Turkmenistan, Frankrijk en Italië.

 

 

Meer weten over saffraan of onze producten? Bekijk dan onze website Saffraan.nl of neem contact op via onze contactformulier!