Biologische saffraan

Safyar biologische saffraan is veruit de zuiverste en fijnste saffraan ter wereld.

Saffraan staat bekend om zijn frisse aroma en bittere smaak, veroorzaakt door safranal en picrocrocine. Het heeft ook crocine en carotenoïde kleurstof die voedingsmiddelen een gouden-gele kleur geeft. Dit zijn slechts enkele van de kwaliteiten die saffraan maken tot de meest gewilde ingrediënten in verschillende voedingsmiddelen over de hele wereld. Saffraan is ook bekend om zijn medische toepassingen. Saffraan.nl presenteert u onze zuiverste en beste saffraan tot nu toe: Safyar biologische saffraan.

Europees biologisch keurmerk

Onze Safyar biologische Iraanse saffraan is gecertificeerd door het strenge Franse Agriculture biologique. Om aan de criteria van de certificering te voldoen, moeten alle processen streng gecontroleerd worden. Biologische landbouw op basis van de standaarden van het IFOAM is nog steeds zeldzaam en in Iran is er geen enkel certificerend orgaan op nationaal niveau. Er is echter een groeiende tendens in Iran naar eigen gebruik van biologische producten en ook voor de export van saffraan. Helaas zijn er ook instanties in Iran die op basis van gemakkelijke criteria bedrijven van certificering voorzien. Gelukkig kunt u, vanwege onze Europese certificering, met een gerust hart uw biologische saffraan bij Saffraan.nl aanschaffen.

Safyar saffraan

Er zijn veel consumenten over de hele wereld die zich zorgen maken over de gezondheidsrisico’s van synthetische pesticiden en voedingssupplementen.

Voor alle aangeboden saffraan op Saffraan.nl wordt door onze telers geen gebruik gemaakt van chemisch materiaal voor teelt. Onze pure en natuurlijke Perzische saffraan heeft GEEN synthetische pesticiden, GEEN voedingssupplementen, GEEN conserveermiddelen en GEEN synthetische kleurstoffen.

HET PRODUCTIESYSTEEM VAN SAFFRAAN IN IRAN

Iran is met een oppervlakte van 1,65 miljoen km2 het tweede grootste land in het Midden-Oosten. Het is een centrum voor de evolutie van de landbouw want de mensen die zich bezighouden met de landbouw, vestigden hier ongeveer 10.000 jaar geleden (Flanner, 1962). In het hele land vind je verschillende soorten landbouwsystemen en veel mensen bezitten grond, van commerciële tot bestaansboerderijen en zowel gouvernementele als niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) zijn actief betrokken bij de agrarische sector. Boeren hebben hun traditionele agro-ecosystemen al eeuwen beheerd door zich te richten op het behoud van langetermijnrendementen in plaats van de opbrengsten op korte termijn te maximaliseren. Vroeger vertrouwden de boeren op lokaal beschikbare natuurlijke hulpbronnen om de vruchtbaarheid van de bodem te behouden en de bestrijding van een plaag en ziekten te bestrijden. De landbouwsystemen ontwikkelden veelgebruikte principes en processen, zoals het holistische gebruik van natuurlijke hulpbronnen, een optimaal gebruik van lokale hulpbronnen met lage externe inputs, overwegingen van genetische en fysieke diversiteit, bescherming en behoud van de bodem, risicobeperking en lokale specifieke technieken op lokatie (Koocheki En Ghorbani, 2005).

Iran is wereldwijd de grootste producent van saffraan en bijna 80% van de saffraan in de wereld wordt geproduceerd (meer dan 200 ton) op ongeveer 60.000 hectare van dit land (Kafi et al., 2006). Naast de kwesties omtrent de export heeft saffraan een sterke invloed op de sociale, de economische en de culturele waarden van de betrokken gemeenschappen. De productie, de verwerking, de handel en de consumptie van dit delicate kruid heeft zich binnen de context van inheemse kennis ontwikkeld en vanuit ecologische standpunten heeft dit gewas een specifieke niche bezet want geen ander gewas is zo milieuvriendelijk, economisch rendabel en sociaal gerechtvaardigd voor de gebieden waar saffraan groeit en daarom is het een gewas van duurzame waarden. De voorbereiding van de bedden en de teelt worden allemaal met de hand of door zeer eenvoudige machines uitgevoerd. De saffraanknollen die worden geplant in nieuwe velden worden allemaal lokaal geleverd. Het bodemvruchtbaarheidsbeheer voor saffraan is voornamelijk gebaseerd op koeienmest en compost. Andere organische meststoffen zoals schapen- en kippenmest kunnen soms worden gebruikt. Sommige boeren laten tijdens de late lente en in de zomer hun schapen op hun saffraanvelden grazen om de vruchtbaarheid en de controle van onkruid te verbeteren. Saffraan heeft niet veel last van plagen of ziekten. De belangrijkste problemen in de saffraanvelden zijn muizen, knaagdieren en onkruiden. Boeren gebruiken meestal niet-chemische methoden zoals biologische controle, mechanische vallen, waterstromen, overstromingsmethoden en gekoeld water tijdens het besproeien tijdens de winterperiode. Afdekking en het planten van gemengde gewassen en ook het laten grazen van schapen worden toegepast voor het beheer van onkruid. Saffraan is een bewerkelijk gewas en het grootste deel van de landbouwpraktijken en met name het plukken van bloemen en het scheiden van het stigma worden uitgevoerd door alle familieleden of leden van de gemeenschap.