Saffraanbanaancake1 Saffraanbanaancake2

Saffraan Banaan Cake

DIT HEB JE NODIG:

  • 250 gram boekweitmeel
  • 150 gram hazelnootmeel
  • een eetlepel wijnsteenbakpoeder
  • drie bananen
  • twee eetlepels stevia sweet Xtra
  • 300 ml saffraandrank

 

Voor de topping:

  • zeven eetlepels stevia icing poedersuiker
  • haver of andere melkvervanging
  • moerbeien

 

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een middenmaat vierkant bakblik in met kokosolie, bekleed met bakpapier. Maal alle ingrediënten voor de cake in de keukenmachine tot een smeuïge massa. Stort de massa in de vorm en verdeel. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-50 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat de cake zeer goed afkoelen.

 

Maak een stevig glazuur door steeds kleine beetjes melk door de poedersuiker te roeren. Besmeer de goed afgekoelde cake met het glazuur. Bestrooi met moerbeien.

Saffraanbanaancake2

Saffraantjes2 Saffraantjes1

Saffraantjes

SAFFRAANTJES

 

DIT HEB JE NODIG:

  • 200 gram zonnebloempitten
  • 200 gram pompoenpitten
  • 100 ml saffraandrank *
  • twee eetlepels stevia sweet Xtra
  • twee bananen

 

(* doe 4/5 saffraandraadjes in een literfles en vul deze met koud water. Even kort schudden en verder laten “ rijpen” in de koelkast.)

 

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 180 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Maal alle ingrediënten in de keukenmachine tot een fijne massa. Schep bergjes op de bakplaat en vorm er ronde koekjes van. Bak de koekjes in het midden va de oven gaar in ongeveer 25 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

Saffraantaart Saffraantaart2Saffraantaart3

Saffraan Taart

DIT HEB JE NODIG:

( voor de taart)

  • saffraan starter* 1
  • 200 gram zonnebloempitten
  • 200 gram pompoenpitten
  • 200 gram boekweitmeel
  • 50 gram lijnzaad
  • het rasp+ sap van een biologische limoen
  • drie bananen
  • een appel, gewassen en in de schil gelaten, in stukken
  • een perzik, gewassen en in de schil gelaten, in stukken ( pit verwijderen)
  • een eetlepel wijnsteenbakpoeder
  • twee eetlepels stevia sweet Xtra
  • 200 ml haver of andere melkvervanging

Voor de topping:

  1. twee bananen
  2. 200 ml saffraandrank* 2

Voor de garnering:

  • 200 ml lactosevrije verse biologische slagroom of gewone slagroom
  • een eetlepel stevia sweet Xtra
  • gojibessen
  • kokossnippers
  • cacaopoeder

( * 1 gebruik twee saffraandraadjes en twee eetlepels water. Dit is de starter.)

(* 2 Doe vier/vijf draadjes saffraan + een liter koud water in een fles en schud. Deze drank in de koelkast bewaren)

ZO MAAK JE HET:

Verwar de oven voor op 180 graden. Vet een grote ronde hoge springvorm ( 26 cm) in met kokosolie en bekleed met bakpapier. Maal alle ingrediënten voor de taart in de keukenmachine tot een smerige massa. Stort in de vorm en verdeel. Maal alle ingrediënten voor de topping in de keukenmachine tot een vloeibare massa en schenk over de massa in de taart. Bak de taart in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-50 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat GOED afkoelen.

 

Klop de slagroom met de stevia stijf en vul een spuitzak met de slagroom. Spuit de buitenste rand van de taart met de slagroom. Bestrooi met de gojibessen en kokossnippers en bepoeder met cacaopoeder. 

Saffraantaart2

1_Saffraanmuffin 2_Saffraanmuffin32_Saffraanmuffin

Saffraan Muffins

Dat we met saffraan geweldig kunnen koken weten we. Dat we er ook geweldig mee kunnen bakken, is minder bekend! Velen vinden het wat lastig om de saffraan in een baksel te verwerken. Dit is gelukkig helemaal niet zo moeilijk. Alles wat je nodig hebt is een “ saffraan-starter”.

Dit is ontzettend eenvoudig om te maken. In de volgende eenvoudige stappen kun je zien hoe eenvoudig:

2_Saffraanmuffin

1) Doe twee saffraan draadjes in een kommetje en voeg daar twee eetlepels water aan toe. Roer kort door en laat dit vijf minuten staan.

2) Je starter is nu klaar voor gebruik!

De muffins vrij van geraffineerde en andere suikers, kunstmatige hulpstoffen, gluten, lactose en ontzettend voedzaam! Ze zijn geschikt voor ieder moment van de dag!

 

DIT HEB JE NODIG VOOR DE MUFFINS:

  • drie bananen
  • 200 gram zonnebloempitten
  • 100 gram boekweitmeel
  • 80 gram amandelmeel
  • 85 gram lijnzaad
  • 10 gram sesamzaad
  • twee eetlepels stevia sweet Xtra
  • de saffraan starter
  • 150 ml haver of andere melkvervanging
  • een eetlepel wijnsteenbakpoeder

 

Om te garneren:

ceylon kaneelpoeder

 

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een muffintray klaar. Knip uit een vel bakpapier vierkante stukjes.

Pureer alle ingrediënten in de keukenmachine tot een smeuïge massa. Druk steeds een stukje bakpapier in een vormpje in de tray en schep deze goed vol. Bestrooi met de kaneelpoeder. Bak de muffins in het midden van de oven gaar in ongeveer 45 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen.

32_Saffraanmuffin

Recept + fotografie: Monique van der vloed

www.moniquevandervloed.nl