Paella

MET KIP, CHORIZO, MOSSELEN & GARNALEN

``Deze smakelijke paella heeft van alles een beetje! Heerlijk gemakkelijk, smakelijk en kleurrijk.``

Ingrediënten

  • 6 bouten van een scharrelkip, het vel en het bot niet verwijderen
  • bloem
  • olijfolie
  • 100g goede kwaliteit chorizo
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • ½ bosje verse platte bladpeterselie
  • 6 plakjes doorregen pancetta of gerookt spek
  • 2 liter organische kippenboullion
  • 2 flinke snufjes saffraan
  • 1 volle theelepel gerookte paprikapoeder
  • 500g paella-rijst
  • 2 kleine inktvisjes, uit duurzame bronnen, optioneel
  • 2 handjes vol verse of bevroren erwten
  • 10 grote rauwe garnalen met schaal, uit duurzame bronnen
  • 500g mosselen, (schoongemaakt) uit duurzame bronnen, optioneel
  • 1 citroen

Bereidingswijze

 

  1. Verwarm de oven voor op 190°C of gasstand 5.
  2. Snijd de stukken kip en kruid de stukken met zout en zwarte peper en haal ze door de bloem.
  3. Verhit in een grote, diepe pan op een middelmatig vuur de olijfolie en bak de kip totdat deze rondom goed goudbruin is, leg de stukken kip dan op een bakplaat en plaats de plaat dan 20 minuten in de oven of totdat de kip mooi gaar is worden.
  4. Ondertussen snijd je de chorizo en de pancetta of het spek in stukjes, schil en snipper je de ui en de knoflook fijn en snijd je de peterselieblaadjes en de stengels fijn.
  5. Zet de pan terug op het vuur, voeg de gesneden chorizo en de pancetta of het spek toe en bak dit totdat het bruin en knapperig is. Voeg de ui, het knoflook en de peterselie toe en laat het op een zacht vuur bakken.
  6. Ondertussen verhit je de kippenboullion en voeg je de helft van de saffraan toe.
  7. Voeg de gerookte paprikapoeder, de rijst en de bouillon toe aan de pan en laat het ongeveer 20 minuten, onder af en toe roeren, op een middelhoog vuur koken.
  8. Halveer de inktvis en prik deze met een vork overal in (als je het gebruikt).
  9. Als de 20 minuten voorbij zijn voeg je de erwten, de garnalen, de mosselen en de inktvis toe en doe je de deksel op de pan en laat je het geheel nog 10 minuten doorkoken.
  10. Voeg tenslotte de gekookte kip toe, strooi de gehakte peterselie over het gerecht en serveer het met partjes citroen, die je over paella kunt uitknijpen.