Wat is Paella?

Paella is een Spaans rijstgerecht oorspronkelijk uit Valencia.
Paella is een van de bekendste gerechten in de Spaanse keuken. Om deze reden kan het internationaal worden gezien als het nationale gerecht van Spanje, maar Spanjaarden beschouwen het bijna unaniem als een gerecht uit de regio Valencia; degenen die daar wonen, beschouwen op hun beurt paella als een van hun identificerende symbolen.
Paella dankt zijn naam aan de brede, ondiepe traditionele pan die wordt gebruikt om het gerecht op een open vuur te koken. Paella betekent “koekenpan” in het Valenciaans, de regionale taal van Valencia.
Als gerecht heeft het misschien oude wortels, maar zijn moderne vorm is terug te voeren tot het midden van de 19e eeuw, in het landelijke gebied rond de lagune van Albufera grenzend aan de stad Valencia, aan de oostkust van Spanje.
Paella valenciana is de traditionele paella van de regio Valencia, waarvan wordt aangenomen dat het het originele recept is en bestaat uit rondkorrelige rijst, bajoqueta en tavella (variëteiten van groene bonen), konijn, kip, soms eend, garrofó (een verscheidenheid aan lima of boter) bonen) en optioneel slakken. Harten en stengels van artisjok kunnen als seizoensingrediënten worden gebruikt. Olijfolie wordt als basis gebruikt en natuurlijk saffraan en (soms) hele rozemarijntakken worden gebruikt als smaakmaker.
Paella de marisco (zeevruchtenpaella) vervangt vlees door zeevruchten en laat bonen en groene groenten weg, terwijl paella mixta (gemengde paella) vlees, zeevruchten, groenten en soms bonen combineert met de traditionele rijst.
Andere populaire lokale variaties van paella worden gekookt in het hele Middellandse-Zeegebied, de rest van Spanje en internationaal.