Saffraan bloem
Waar groeit de saffraan bloem en waarom zijn de draadjes daarvan zo duur? Het heeft te maken met de groei en bloei van de Krokus Sativus. Dit is de bloem die zorgt voor de saffraan zoals we die gebruiken in smaakvolle gerechten. De bloem groeit maar op een paar plekken ter wereld, heeft een korte bloei en vraagt om de beste verzorging om tot de hoogste kwaliteit te komen.
Het zijn allemaal factoren die de saffraan duur maken, al zorgen we er online in ieder geval voor dat je kunt rekenen op de beste kwaliteit. De saffraan voldoet aan de hoogste ISO-normen, bijvoorbeeld op het gebied van smaak, kleur en geur. Het heerlijke aroma en de dieprode kleur dragen geweldig bij aan de verwerking in recepten, al is de smaak daarvoor natuurlijk het meest belangrijk.
We vertellen je graag meer over de bloem voor saffraan, net als de stampers die daarin zitten. We importeren de draadjes rechtstreeks uit Iran, waarvoor we al jarenlang samenwerken met de beste producenten en leveranciers. Bovendien werken we samen met een partner in Parijs, die de draadjes vermaalt tot poeder. Dit maakt het in sommige gevallen makkelijker om het te doseren en te verdelen in het gerecht.

Twee soorten bladeren
De saffraan bloem heeft twee soorten bladeren, die beiden een andere functie hebben. De plant als geheel groeit tot een hoogte van 20 of 30 centimeter boven de grond. Hieraan groeien witte bladeren, die niet-fotosynthetisch zijn. Het gaat om de cataphylis, die er met de membraanachtige structuur voor zorgen dat ze de echte bladeren van de krokus beschermen. Zodra die zich ontluiken en ontwikkelen profiteren ze van de bescherming door de bladeren daarboven.
De ‘echte’ bladeren zijn dunner, recht en sprietachtig. Bovendien hebben ze een groene in plaats van een witte kleur. Toch zijn dit uiteindelijk nog niet de saffraan bloemen waar gebruik van wordt gemaakt voor de oogst van de draadjes. Daarvoor moet er worden gewacht tot in de herfst, als er paarse knoppen op de plant komen.
Pas in oktober zullen de paarse bloemen zich ontwikkelen, waarin zich de draadjes bevinden om de saffraan te kunnen oogsten. De bladeren variëren van een lichte pastelschaduw tot lila en bijvoorbeeld de meer donkere en gestreepte paarse kleuren. In die bloemen en prachtige bladeren bevinden zich de rode stampers en de gele meeldraden. Door die van elkaar te scheiden wordt het mogelijk om saffraan te oogsten, voor de draadjes van zeer hoge kwaliteit.
Bloedrode stampers en gele meeldraden
In de paarse bloemen van de Krokus Sativus bevinden zich de stampers waar het uiteindelijk allemaal om gaat. Het gaat om de bloedrode stampers, die al grotendeels de kleur hebben die je uiteindelijk terugvindt in de potjes die je online kunt bestellen.
Het is belangrijk om te weten dat de bloemen zowel de rode stampers als gele meeldraden bevatten. Bovendien gaat de rode kleur over in zowel het geel van de meeldraden als witte delen. Tijdens de oogst is het belangrijk om het rood van het geel en wit te scheiden, om op die manier alleen de beste kwaliteit over te houden.
De oogst gebeurt volledig met de hand. Dat geldt voor het plukken van de bloemen, het verzamelen van de stampers en bovendien het scheiden van de rode en de gele of witte delen. Op die manier gaat er veel werk zitten in de eerste stappen van de productie. Daarna is het vooral zaak om zo voorzichtig mogelijk te werk te gaan, bijvoorbeeld door de stampers te drogen en daarna donker op te bergen.
Het drogen gebeurt over het algemeen in grote ovens, al gebeurt dat traditioneel op een fijnmazig rooster boven een vuurtje. Bij een temperatuur van circa 50 graden Celsius lukt het om de draden te drogen en klaar te maken voor de verdere verwerking. Door de saffraan daarna minimaal een maand in het donker op te bergen ontstaat de sterke smaak, de bijzondere geur en bovendien de extra dieprode kleur.

Rechtstreeks vanuit Iran
De saffraan bloem groeit maar op een paar plekken ter wereld. De bloem vraagt om heel specifieke omstandigheden, die eigenlijk alleen in Iran ideaal zijn. De gebieden zijn niet voor niets verantwoordelijk voor meer dan 90% van de productie voor heel de wereld. In een paar andere delen van de wereld wordt op kleine schaal saffraan geproduceerd, al komt de beste saffraan kwaliteit in de meeste gevallen uit Iran.
We hebben goede contacten met de leveranciers en producenten van de beste saffraan in Iran. Dat betekent dat we daar rechtstreeks onze producten kunnen importeren. Zij oogsten de bloemen met de hand, halen de stampers eruit en verwerken die om de hoge kwaliteit daarvan te kunnen garanderen.
Je kunt online de saffraandraadjes uit de bloem bestellen, net als het poeder dat we eerst hebben laten vermalen. Daarvoor werken we samen met een partner in Parijs. De speciale machines hebben een unieke coating, die de hoogste kwaliteit garandeert. Op die manier kunt u rekenen op een gelijke korrelgrootte en blijken de smaak, het aroma en de dieprode kleur goed behouden. Zo verwerken we de saffraan bloem uiteindelijk tot de draadjes en het poeder dat je online kunt bestellen.
Saffraan bloem: basis voor de beste kwaliteit
Wil je meer weten over de saffraan bloem, die de basis vormt voor de beste kwaliteit? Of ben je benieuwd naar de manier waarop we die kwaliteit garanderen en hoe je het merkt aan de smaak, het aroma en de kleur? We importeren rechtstreeks uit Iran en hebben goede contacten met de daadwerkelijke producenten en leveranciers. Dat betekent dat je online saffraan bestelt in de beste kwaliteit, die uiteindelijk terug te voeren is naar de bloem die in de herfst een aantal dagen bloeit en daarmee het ideale moment aanduidt om te gaan oogsten.