SAFFRAAN STAMPER
Benieuwd naar de saffraan stamper en bijvoorbeeld waar die precies groeit? De stampers groeien in de Krokus Sativus. Die plant vraagt om heel specifieke omstandigheden, en bloeit bovendien maar een korte tijd per jaar.
De bloemen van de plant zijn zeer kostbaar, omdat ze maar op een paar plekken ter wereld groeien. Het gaat in eerste instantie om gebieden in Iran. Er zijn andere gebieden zoals die in Spanje, Afghanistan, Mexico en op andere plekken rond de evenaar. Toch is Iran goed voor meer dan 90% van de totale wereldproductie, omdat alleen daar de omstandigheden ideaal lijken om de krokus te laten groeien.
De stampers in de bloemen vormen de basis voor de saffraan, al is het belangrijk om die op de juiste manier te oogsten en daarna goed te verwerken. Wij werken samen met de beste producenten en leveranciers in Iran, van wie we de draadjes rechtstreeks importeren. Op die manier garanderen we de hoogste kwaliteit, bijvoorbeeld op basis van de ISO-waarde (>260) voor kleur, voor aroma en voor smaak.

Hoe werkt de oogst?
Zelfs als je weet waar de saffraan stamper groeit is het nog niet zo makkelijk om daar aan te komen. De oogst vraagt om een specifieke werkwijze, om de hoogst mogelijke kwaliteit te garanderen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de gehele bloem te plukken, net na het moment dat deze zich heeft geopend. Op dat moment zijn de stampers het best geschikt om daar de pure en fijne saffraan van te maken, die de sterke smaak geeft in paella, speciale risotto ‘s en andere bijzondere gerechten.
De producenten plukken de hele bloemen zodra die zijn geopend, om ze daarna te ontdoen van de rode stampers. Dit zijn de draadjes saffraan zoals je die misschien kent, en die wij verpakken tot de potjes met 1, 2, 3, 5 of bijvoorbeeld 10 gram.
Tijdens de oogst zullen de saffraan stampers nog met de uiteinden aan elkaar zitten. Er is bovendien sprake van rode en niet-rode delen, die nog los van elkaar moeten worden gemaakt. Het is een belangrijke stap in het proces, omdat alleen de rode delen geschikt zijn voor saffraan van de beste kwaliteit. De delen van de stamper waar het rood overgaat in geel of wit worden verwijderd, omdat daar veel minder smaak aan zit.
Drogen van de stampers
Het is na de oogst van de stampers voor saffraan belangrijk om de rode draadjes goed te drogen. Dat kan op de traditionele manier, al maken de grote producenten natuurlijk gebruik van meer geavanceerde methoden die een productie op grotere schaal mogelijk maken.
Feit is dat het belangrijk is om de stampers goed te drogen, door die boven een warmtebron te verhitten. Dat gebeurt traditioneel op een fijnmazig rooster, boven een vuurtje. De producenten en leveranciers hebben daar andere methoden voor ontwikkeld, al is het resultaat natuurlijk nog hetzelfde.
Er wordt gebruik gemaakt van ovens, waarin de stampers voor de saffraan netjes zijn verdeeld om ze allemaal gelijkmatig te kunnen verwarmen. Dat gebeurt bij zo’n 50 graden Celsius, om de stampers te laten drogen maar niet te laten verbranden. Het is belangrijk om de stampers niet te sterk te verhitten en bovendien niet te lang te laten drogen. In de beide gevallen zou de kwaliteit van de smaak en het aroma achteruit gaan.
Tip: benieuwd wanneer de saffraan goed droog is? De producenten en leveranciers in Iran controleren of de stampers niet meer aan elkaar drogen en bovendien mooi zijn opgedroogd. Dit zijn de belangrijkste aanwijzingen dat het proces voltooid is, om door te gaan met de volgende stap.
Minstens een maand laten liggen
De saffraan stamper is na het drogen bijna klaar om gebruikt te worden in gerechten. Wel is het belangrijk om eerst een maand de tijd te nemen om de saffraan weg te leggen. Alleen op die manier komt deze goed tot rust en kan de geur zich samen met de smaak en de kleur verder ontwikkelen.
Onze leveranciers verpakken de saffraan luchtdicht, om die daarna in het donker op te bergen. Dat doen ze minimaal een maand lang en soms zelfs langer. Dit garandeert de sterke smaak, het heerlijke aroma en natuurlijk de mooie kleur waarmee we voldoen aan de strenge ISO-normen die er gelden. Het is deze periode van wachten die bijdraagt aan de hoge kwaliteit.
Bovendien hoef je je geen zorgen te maken om de houdbaarheid. De saffraan stampers die je bij ons kunt bestellen zijn standaard een paar jaar houdbaar. Dat geldt voor de draadjes en voor het poeder, omdat je ook daarmee gebruik maakt van de meest pure vorm. Je kunt er jarenlang gebruik van maken, om heerlijk smaakvolle gerechten op tafel te zetten.
Saffraan stamper: uit de bloem
Ben je benieuwd naar meer informatie over de saffraan stamper of wil je weten hoe we de hoogste kwaliteit garanderen? We werken samen met de beste leveranciers en producenten in Iran. We importeren de saffraan rechtstreeks bij hen, zodat we een goed beeld hebben van de precieze werkwijze en de manier waarop ze zorgen voor de producten waar jij naar op zoek bent.
De stampers voor saffraan zijn geselecteerd op de beste kwaliteit. Dat betekent dat je kunt rekenen op mooie rode draadjes, die bovendien sterk van smaak zijn en een uitgesproken aroma hebben. We voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen, waarmee jij zeker weet dat je daar heerlijk mee kunt koken.
En heb je de saffraandraadjes van de stamper eigenlijk zo snel mogelijk nodig? We hebben de saffraan in de meeste gevallen voor je op voorraad. Dat betekent dat we er meteen mee aan de slag kunnen, waarna jij het product snel in huis hebt. Zo zorgen we ervoor dat je binnenkort lekker kunt koken, met het resultaat van de saffraan stampers zoals die in Iran voor je zijn geoogst.
